Przeciwnicy 5G podgrzewają nastroje, serwując odbiorcom fake newsy. Obszarem ich szczególnej aktywności stał się Internet.

Obalamy najczęściej powtarzane mity. Przygotowaliśmy serwis internetowy o 5G oraz Białą Księgę „Pole elektromagnetyczne a człowiek”, które są wiarygodnym źródłem wiedzy o 5G.

Tematyka 5G nie jest prosta i dlatego niełatwo jest zweryfikować poprawność i prawdziwość informacji, które bardzo często pojawiają się w internecie.

.....

Państwowa Komisja Wyborcza podsumowała już niedzielne wybory europejskie. Rekordowa była nie tylko frekwencja. Były to też najbardziej cyfrowe wybory ze wszystkich dotychczasowych.

Najbardziej cyfrowe wybory nie tylko dlatego, że obywatele po raz pierwszy w historii mogli iść do lokali wyborczych tylko ze smartfonem. Użytkownicy aplikacji mObywatel kartę do głosowania mogli dostać potwierdzając swoją tożsamość właśnie przy pomocy smartfona. Ile osób skorzystało z tej możliwości?

.....

Rosnąca świadomość zanieczyszczenia środowiska powoduje, że coraz chętniej ograniczamy zużycie plastiku.

Przedsiębiorcy zapewniają produkty biodegradowalne, restauracje rezygnują z tradycyjnych słomek, a miasta wprowadzają nowe ekologiczne regulacje. Konsumenci zmieniają swoje przyzwyczajenia, jednak wciąż wchodzą w posiadanie przedmiotów, które szybko przeobrażają się w odpady. Jak więc minimalizować ilość zbędnego plastiku we własnym domu? W marcu 2019 r. Parlament Europejski poparł dyrektywę wprowadzającą zakaz sprzedaży wyrobów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych na terenie Unii Europejskiej.

.....

Polska potrzebuje dobrych połączeń komunikacyjnych, przede wszystkim dróg powiatowych i gminnych – powiedział szef rządu podczas spotkania z wojewodami w sprawie Funduszu Dróg Samorządowych.

FDS  to wsparcie dla jednostek samorządu terytorialnego, które ma na celu m.in. budowę nowoczesnej i bezpiecznej infrastruktury drogowej na szczeblu lokalnym. Dzięki niemu rząd dofinansuje modernizację i budowę dróg lokalnych. Tylko w 2019 r. przeznaczy na ten cel około 6 miliardów złotych. Premier podkreślił, że dobrze utrzymana infrastruktura przełoży się na szybki i zrównoważony rozwój gospodarczy kraju.

.....

Adam Bodnar ponownie napisał do Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego o negatywnych skutkach wydawania prasy przez władze samorządowe. Wcześniej RPO pisał o tym do wicepremiera, ministra Piotra Glińskiego w lipcu i listopadzie 2016 r. oraz w lutym i wrześniu 2017 r.

•
  • Władze samorządu terytorialnego nie powinny wydawać prasy, ale jedynie biuletyny z obiektywnymi informacjami i komunikatami urzędowymi – uważa Rzecznik Praw Obywatelskich...

• .....

Drodzy Szamotulanie! Tym razem inaczej - zapraszam Was na spotkanie /debatę z radnymi, szczególnie tymi, którzy pierwszy raz są w radzie. Mam nadzieję, że podzielimy się wrażeniami z pierwszych kroków w radzie miasta. Debatę poprowadzą dziennikarze - Tygodnik Gazeta Szamotulska, tematem głównym, zaproponowanym przez Gazetę będzie szeroko rozumiana komunikacja w Szamotułach. Będą też "wolne głosy i wnioski". Liczę na TWOJĄ obecność!

Paweł Łączkowski
    Radny Miasta i Gminy Szamotuły

.....

30 stycznia minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz, w ramach wizyty w północnej Wielkopolsce, odwiedziła fabrykę i centrum logistyczne Grupy Amica, największego polskiego producenta artykułów gospodarstwa domowego, dystrybuowanych na około 60 rynkach zagranicznych.

We Wronkach, przy swojej siedzibie, firma produkuje sprzęt grzejny. Również tutaj znajduje się jej centrum dystrybucyjne oraz najnowocześniejszy w Polsce w pełni zdigitalizowany magazyn wysokiego składowania, który jest jednocześnie najwyższym tego rodzaju obiektem w Europie.

.....

W czwartek 27 września w Poznaniu odbyły się uroczyste obchody upamiętniające 79 rocznicę utworzenia Polskiego Państwa Podziemnego.
    Tradycją jest, że od kilkunastu lat bierze w nich udział młodzież z Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej – Koło w Szamotułach.

Tegoroczne uroczystości zaczęły się o godz. 10.00 Mszą Świętą w kościele pw. Najświętszego Zbawiciela przy ul. Fredry. Stamtąd pochód przeszedł w stronę zbiegu ul. Wieniawskiego i alei Niepodległości, przed pomnik Polskiego Państwa Podziemnego i Armii Krajowej.

.....

Na łamach prasy lokalnej od dłuższego czasu dużo uwagi poświęca się problemom Szamotuł związanym z infrastrukturą drogowo – kolejową oraz przestrzenią miejską. Dlatego też z dużą uwagą przeczytałem dwa artykuły zamieszczone w ostatnim wydaniu „Gazety Szamotulskiej” a w wcześniej w „Dniu Szamotulskim”. Ich tytuły „Szamotulskie Jeziórko wstydu”, „Nieznośne przejazdy” i „Tama w stanie agonalnym” mówią same za siebie.
    Poruszane w nich problemy – związane ze stale zamkniętymi przejazdami kolejowymi i brakiem odpowiedniego zainteresowania władz kwestią „Jeziórka” – wzbudzają...

.....

Rodzinny Festyn Charytatywny „ZRÓBMY TO RAZEM”.

Nasz festyn i kiermasz ma swój zasadniczy cel jakim jest popularyzowanie czytelnictwa wśród mieszkańców gminy pod hasłem „Wiedza na wyciagnięcie ręki”. Za zebrane pieniądze wykonamy i wyposażymy „szafy czytelnika”, które dostępne będą na terenie Miasta i Gminy Szamotuły. Nasze działanie wpisuję się w ideę „bibliotek ulicznych”, gdzie każdy będzie mógł mieć bezpłatny i nieograniczony dostęp do książki, czasopism i wydawnictw popularno-naukowych.

Strona 1 z 3 1 2 3 > >>
    Odwiedziny: 1 230 555  ,